zaterdag 19 oktober 2019 - Steenwijk

Brocante in de Grote Sint Clemens Kerk

Brocante Fair Steenwijk
Op zatedag 19 oktober zal er in Grote Sint Clemens Kerk een Brocante Fair plaats vinden.
Wederom zal er zoals u van ons gewent bent weer een keur aan brocanteurs aanwezig zijn op deze mooie fair.
De brocanteurs komen weer uit alle windstreken van het land en ook uit Duitsland en Belgie.
Zij zullen u uiteraard hun mooiste brocante waar tonen en deze zal uit een diversie tijd aan brocante bestaan.
Er zijn onderandere serviesen, oude beelden, paspoppen, luiken, panelen, kleinmeubeles, lampen, stijfberen, kleding, mooie boeketten, zilverwerk, enz enz eingelijk te veel om op te noemen.
Dus eingelijk betekend dit dat u zich zelf moet overtuigen van de mooie uiteen zetting van de brocante.
Tevens zal er ook aan de inwendige mens gedacht worden, wij hebben getracht om een zo breed mogelijk Foodplein neer te zetten.
Aanvang 10.00 uur tot 17.00 uur
Entree € 3,50 Kinderen tot 12 jaar gratis
Adres Kerkstraat 16 8331 JC Steenwijk
Deze kerk is het oudste gebouw van Steenwijk. Omstreeks 900 werd op deze plaats een houten kerk gebouwd, later gevolgd door verschillende Romaanse tufstenen en bakstenen vormen. De kerk werd een aantal keren vergroot. In 1409 werd het koor gebouwd, het oudste deel van de huidige kerk. In 1558 stortte de torenspits in een zware storm bovenop de kerk. Het stenen gewelf werd toen vervangen door een houten tongewelf. In de benedenverdieping bevindt zich een sluitsteen met een voorstelling van de Heilige Clemens, stadpatroon van de Olde Veste. In 1295 werd de kerk tot kapittelkerk verheven. Dat kwam door haar ligging aan de rand van het bisschoppelijke gebied. Door kerkstichtingen werd de Sint Clemenskerk in de 13de, 14de en 15de eeuw de moederkerk van wel 30 kerken, Tot 1592 bleef het een Rooms-Katholieke kerk met tien altaren, verschillende beelden en muur- en gewelfschilderijen. Na de verovering van de stad door de troepen van Prins Maurits werd de kerk ingericht voor de Protestantse eredienst. In de loop der jaren is een groot deel van het interieur verdwenen. Wel zijn er nog een aantal grafzerken in de vloer aanwezig.
De kerk is in de periode 1974 - 1981 grondig gerestaureerd. Het tongewelf werd weer in ere hersteld. Ook de gewelfschilderingen werden opnieuw aangebracht of gerestaureerd, evenals het gewelf in het hoofdkoor. De oudste schilderingen dateren uit 1633. Tijdens de restauratie werden een aantal fundamenten ontdekt. Ook die van een oudere toren uit omstreeks 1200. Op 2 mei 1981 werd de kerk, in aanwezigheid van koningin Beatrix en Prins Claus, weer officieel in gebruik genomen.

Dit geheel wordt georganiseerd door
Brocante Fluitekruid Event
Machiel en Swannie
Halmersinge 49
Zuidlaren
Aantal kramen: 26-50

Categorie

Antiek- en curiosamarkt

Wanneer

zaterdag 19 oktober 2019 van 10:00 tot 17:00

Entreekosten

€ 3,50

Waar

  • Brocante in de grote Sint Clemens Kerk
  • Goeman Borgesiusstraat
  • Steenwijk, Overijssel

Ver reizen voor deze markt? Neem vooraf even contact op met de organisator of om er zeker van te zijn dat de markt ook echt doorgaat. De gegevens van de organisator vindt u hieronder.

Georganiseerd door

  • Brocante Fluitekruid Event
  • Tel.nr. 0646026364